Potřebujete poradit?

371 140 900 (8-15:30 h)

Fototoxicita éterických olejů

Service AKH s.r.o.
Fototoxicita éterických olejů
Při studování účinků bylin a éterických olejů můžete u některých druhů objevit varování před fototoxicitou. Co si pod tímto termínem představit a na co si dát pozor?
Fototoxicita je vlastnost některých chemických látek, které v kombinaci se slunečním zářením (ale i např. při opalování v soláriu) vyvolají poškození kůže. Toto poškození se projeví řádově v minutách až hodinách, někdy ale až dnech, na místech těla ozářených sluncem. Dochází k zarudnutí, pálení, svědění, otoku. Někdy vznikají puchýře a nekrózy.

   

Jedná se o fotosenzibilizující reakci. Mohou ji vykazovat jak látky aplikované místně na kůži, tak i účinné látky podávané celkově/systémově. V této skupině se vyskytují i některá léčiva z řady antibiotik (tetracykliny, chinolony, sulfonamidy), nesteroidní antiflogistika (piroxikam, diklofenak, ketoprofen, …), umělá sladidla, barviva nebo právě rostlinné složky. Při léčbě se uplatňují chladivé obklady, ve vážnějších případech antihistaminika a kortikosteroidní masti. Pomůže i heřmánek a levandule obsažené v hojivém balzámu INTIMISS.
Za fototoxické jsou považovány éterické oleje z citrusů. Tento efekt mají na svědomí zejména tzv. furanokumariny (např. bergapten, oxypeucedanin), které reagují s UV zářením. V různých citrusech jsou takové složky obsaženy v různím množství. Mezi druhy s touto vlastností je řazen hlavně bergamot, citron, limetka, grep. Nepatří sem pomeranč, petitgrain, mandarinka a třeba yuzu.
Uvedené furanokumariny jsou rozpustné ve vodě. Proto záleží, jakou cestou jsou éterické oleje získávány. Pokud se jedná o oleje získané parní destilací, ne lisováním za studena, fototoxické látky do éterického oleje téměř nepřecházejí, a i výše zmíněné „fototoxické“ oleje fototoxické nejsou.
Obsah furanokumarinů záleží i na konkrétní odrůdě, klimatu, půdě, atd. V éterických olejích jsou navíc přítomny antioxidační, zklidňující a protizánětlivé látky, projevy poškození tkáně proto nejsou vždy odpovídající čistému obsahu fotoaktivních látek.

   

Při výrobě kosmetických přípravků jsou respektovány bezpečné koncentrace z hlediska fototoxicity při aplikaci na kůži:

Citron (za studena lisovaný): cca 2 %
Limetka (za studena lisovaný): cca 0,7 %
Bergamot (za studena lisovaný): cca 0,4 %
Grep (za studena lisovaný): cca 4 %
 
K rostlinám s fototoxickým účinkem je díky obsahu hypericinu řazena také třezalka tečkovaná. Jak je tedy možné, že je macerát z této rostliny přidáván bez obav do tolika našich produktů, včetně opalovacích olejů? Díky výzkumům různých třezalkových produktů bylo zjištěno, že při maceraci do olejového extraktu nepřechází fototoxický hypericin. Rudohnědá barva macerátu je způsobena složkami, které vznikají jeho rozkladem. Tím je tedy vyřešena záhada, proč může být macerát skvělou složkou opalovacích olejů.
 
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.
 
Nejnovější články na blogu
Zdravá kůže a srst bez parazitů
Service AKH s.r.o.
Úpal nebo úžeh?
Service AKH s.r.o.

Související zboží

INTIMISS Intimní balzám 50 ml, 50 ml
435 Kč
OPALOVACÍ OLEJ SPF 20 100 ml, 100 ml
531 Kč
Regenerační krém CITRÓNOVO-MRKVOVÝ osvěžující Regenerační krém CITRÓNOVO-MRKVOVÝ osvěžující Regenerační krém CITRÓNOVO-MRKVOVÝ osvěžující

Doprava zdarma
po ČR od 1 500 Kč

Zaručená kvalita
zboží a výroby

Produkty šetrné
k přírodě

Vyrobené v
České republice