Potřebujete poradit?

371 140 900 (8-15:30 h)

Šeříkový olej - Skvělý na odřeniny i masáže

Service AKH s.r.o.
Šeříkový olej - Skvělý na odřeniny i masáže
Už jste někdy slyšeli pojem „lila olej“? Nejedná se o žádnou zahraniční specialitu. Jde o macerát šeříkového květu v rostlinném oleji.

K výrobě šeříkového oleje se používají pouze květy šeříku obecného, jehož původní domovinou byla jihovýchodní Evropa. Pro jeho krásné květy různých barev (od něžné bílé, přes růžovou, až po tmavě fialovou) a omamnou vůni začal být šeřík vysazován i v našich končinách. Zadařilo se mu natolik, že zplaněl, a tak není výjimkou, když ho uvidíte kvést na kraji louky a remízků.

Šeřík si našel cestu i do lidového léčitelství, kdy byl využíván při horečkách a bolestech v krku. V posledních letech se na jeho účinky trochu pozapomnělo, ale nyní jeho sláva opět stoupá, a to především v podobě lila oleje, který si můžete jednoduše vyrobit sami doma.



K čemu že se lila olej vlastně používá? Jeho využití je poměrně široké. Lila olej ocení ekzematici a lidé s citlivou pokožkou. Díky protizánětlivým a antibakteriálním účinkům se skvěle hodí pro ošetření drobných poranění a odřenin nebo dokonce malých popálenin. Šeříkový olej se také velice často využívá pro masáž bolestivých zad, svalů a kloubů. Pro svou krásnou nezaměnitelnou vůni je vhodný i na aromaterapeutickou masáž pro uvolnění stresu a navození pocitu pohody.

  

Olej z šeříkových květů se také hojně používá pro kosmetické účely kvůli adstringentním účinkům, kdy účinné látky lokálně stahují póry, tím dochází ke snižování sekrece kožního mazu.
Tím ale výčet účinků šeříku ještě nekončí … Olej má také blahodárné účinky při bolestech hlavy a migrénách, kdy lze pár kapek oleje vmasírovat do oblasti spánků nebo jej můžete nakapat do aromalampy a nechat účinné látky pomalu odpařovat.

Pokud si chcete lila olej připravit doma, budete potřebovat čerstvě rozkvetlé květy šeříku. Květy sbírejte dál od prašných silnic a cest. Nasbírané květy neoplachujte, nechte je chvíli ležet rozprostřené na prostěradle, aby stačil utéct hmyz. Pro lepší trvanlivost macerátu je dobré nechat květy zavadnout nebo usušit. Z celého květenství připomínající hrozen otrhejte jednotlivá kvítka, ta nasypejte do čisté, uzavíratelné sklenice a zalijte kvalitním ROSTLINNÝM OLEJEM, nejlépe nearomatickým a za studena lisovaným. Naplněnou sklenici zalijte vybraným olejem a nechte macerovat na tmavém místě při pokojové teplotě 4-5 dní. Poté olej přeceďte přes plátno a pořádně vymačkejte. Z naší nabídky kvalitních ROSTLINNÝCH OLEJŮ vám můžeme doporučit:



SLUNEČNICOVÝ LZS – vhodný pro mastnější typ pokožky. Obsahuje vysoké množství vitamínu E a nenasycených mastných kyselin, proto je vhodný pro pleť se sklony k akné.
JOJOBOVÝ LZS – obsahuje přirozeně se vyskytující UV faktor 4, stabilizuje vlhkost v pokožce a má regenerační účinky.
MANDLOVÝ LZS – velmi jemný olej vhodný i pro dětskou pokožku. Je doporučován pro péči o citlivou a suchou pokožku. Používá se také na spáleniny po opalování.

Hotový šeříkový olej uchovávejte ve tmavé, uzavíratelné sklenici.

Pokud vám zbyly květy, co se nevešly do sklenice pro maceraci, nevyhazujte je! Květy můžete zpracovat ještě čerstvé na přípravu ledového čaje. Hrst květů zalijte ¼ litrem horké vody a nechte 15 minut louhovat. Přidejte trochu medu, ten nechte rozpustit. Hotový čaj nalijte na led s čerstvými lístky máty a podávejte.
Květy můžete také usušit nebo je zamrazit v kostce ledu. To se vám může hodit pro přípravu ledového čaje v létě, kdy jsou šeříky už odkvetlé.
 
Iva Šimonková
 
Nejnovější články na blogu
Aromaterapie pro koně: podpora dýchání
Service AKH s.r.o.

Související zboží

JOJOBOVÝ OLEJ LZS 215 ml, 215 ml
514 Kč
MANDLOVÝ OLEJ LZS 215 ml, 215 ml
474 Kč
SLUNEČNICOVÝ OLEJ LZS 500 ml, 500 ml
229 Kč

Doprava zdarma
po ČR od 1 500 Kč

Zaručená kvalita
zboží a výroby

Produkty šetrné
k přírodě

Vyrobené v
České republice