Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

+420 371 140 900 Po-Pá: 8-15:30 h
  1. E-shop
  2. Články s našimi radami a tipy
  3. Plevel nebo přírodní medicína
Plevel nebo přírodní medicína
Zdraví Imunita

Plevel nebo přírodní medicína

24.03.2022 15:05 Iva Šimonková

První jarní sluneční paprsky probouzí přírodu. Poznáme to hned, jak vyjdeme do přírody. Z posledních zbytků sněhu vykukují sněženky, bledulky a jiné první jarní rostliny a bylinky. Pojďme se zaměřit na ty, které blahodárně působí na naše zdraví a už brzy je budete moct sbírat. A pokud se vám bude zdát, že se zaměřujeme na samý plevel, nenechte se mýlit!

Taková kopřiva dvoudomá patří mezi první posly jara, zároveň si stále drží své místo mezi oblíbenými a snadno dostupnými bylinkami, které není těžké najít. Kopřiva má celou řadu léčivých účinků. Pomáhá při problémech s močovými cestami, játry či žlučníkem. Vyhledávaná je také při menstruačních obtížích nebo chudokrevnosti. Má také detoxikační účinky a využívá se při zahlenění dýchacích cest. Odvážnější jedince by mohlo zajímat, že vědci potvrdili pozitivní účinky šleháním čerstvou kopřivou při bolestech kolen a prstů.

 

Na kopřivě je zajímavé, že je léčivá od listů po kořen. Z jara se sbírá zelená nať, případně oddenek, který lze sbírat na rozdíl od listů i na podzim. V průběhu srpna vytvoří rostlina květy, později lze sbírat semena. Pokud si sušená semena přidáte do jídla, obohatíte si ho tak rázem o cenné vitamíny, minerály a rostlinné hormony, které pomáhají při vyčerpání a navíc mohou zlepšovat paměť. Čerstvé listy kopřivy se často přidávají do velikonočních nádivek, bramboráků a jiných pokrmů. Ze sušených listů lze pak připravovat čaje, tinktury. Sušený kořen se využívá na přípravu nálevů.

 

Co takhle ochutnat kopřivové pesto? Stačí čerstvé listy kopřivy spařit horkou vodou a nechat okapat, poté je vložte do mixéru společně s vlašskými ořechy a několika stroužky česneku. Do pesta nezapomeňte přidat také parmazán a ROSTLINNÝ OLEJ. Z naší nabídky můžeme doporučit SLUNEČNICOVÝ OLEJ LZT nebo OLEJ Z RÝŽOVÝCH KLÍČKŮ LZS, který obsahuje vysoký podíl oryzanolu s velmi silnými antioxidačními účinky. Použití kvalitního oleje v pestu je naprosto zásadní. Velmi jednoduše řečeno se na přidané tuky navážou obsažené vitamíny, které jsou pak tělem lépe vstřebány.

Stejně tak si můžete připravit výborné pesto z medvědího česneku, který také patří mezi bylinky časného jara a je vyhledáván nejen pro vysoký obsah vitamínu C. V lidovém léčitelství byl vždy využíván při nachlazení, vysokém krevním tlaku, trávicích obtížích, nadýmání či zácpě. Jeho listy se však dají snadno splést s jedovatými listy konvalinky, proto se při sběru rozemnutím listu mezi prsty vždy ujistěte, že jste našli správnou bylinku.

S jarem bývá spojena očista těla, takzvaný jarní detox. Do tohoto procesu skvěle zapadá trend posledních let… jedlé jarní květy, které lze přidávat do salátů, polévek nebo dezertů. Například květy a listy sedmikrásky nebo pampelišky jsou bohatým zdrojem antioxidantů, vápníku, železa, vitamínů A, B, C nebo K a spousty jiných tělu prospěšných látek. Zkuste si do práce k obědu připravit zeleninový salát s kopřivami nebo medvědím česnekem, ozdobený květy sedmikrásek a pampelišek a zakápnutý kvalitním ROSTLINNÝM OLEJEM. Kromě toho, že bude lahodit očím, udělá taky dobře vašemu tělu. Když už se budete věnovat sběru pampeliškových květů, zkuste sebrat a usušit pampeliškový kořen, jenž obsahuje hořčiny, třísloviny a minerály (především měď). Kořen pampelišky se hojně používá k podpoře trávení, funkce jater, ledvin a látkové výměny. Kořen se sbírá v průběhu března nebo na podzim v říjnu a listopadu. Pokud byste ho chtěli nahradit, doporučujeme směs éterických olejů CANDIÖL, která podobně jako kořen pampelišky podporuje trávení, lymfatický systém a pročišťuje močové cesty.

Iva Šimonková