Zázvor se používá v mnoha formách od čerstvého kořene přes odvar, sušený prášek, bonbony až po kosmetické přípravky. Sušený zázvor má větší podíl vitamínů a minerálů než čerstvý. Čerstvý má naopak nejvíce GINGEROLU, který mu dodává typicky štiplavou ostrou chuť a zároveň i léčivé účinky. Tato aktivní látka je příbuzná s KAPSAICINEM nebo PIPERINEM, jenž jsou příčinou pálivosti paprik nebo pepře. Při kuchyňském zpracování zázvoru dochází k chemickým změnám a vzniká látka označovaná jako ZINGERON. Ta má chemickou strukturu podobnou například VANILINU nebo EUGENOLU, které známe jako vonné složky vanilky nebo hřebíčku. Proto se ZINGERON používá jako složka kořenících směsí nebo jako parfémující látka v kosmetickém průmyslu.
Kořen této rostliny se používal v léčitelství mnoha kultur odpradávna, od indické ájurvédy přes tradiční čínskou až po africkou medicínu. V tradiční čínské medicíně je zázvor principem jang, zvyšuje energii, tělesnou teplotu a vitalitu. Čerstvý i sušený oddenek vykazuje tropismus k dráze plic, sleziny a žaludku. V lidové medicíně je zázvor užíván při žaludeční nevolnosti , kolikách, kašli a nachlazení. Oddenek (Zingiberis rhizoma) je důležitou lékopisnou surovinou, který je používán pro mírnění křečí, nechutenství a nevolnosti. Dává správný říz sladkým i slaným pokrmům, osvěžuje chuť masa, ryb a mořských pokrmů, dodává příjemnou pikantní příchuť sušenkám či perníkům. Je surovinou pro výrobu zázvorového piva, limonády, aperitivů, curry. U nás jsou známé zázvorky a staročeské vánoční cukroví.