Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

+420 371 140 900 Po-Pá: 8-15:30 h
  1. E-shop
  2. Články s našimi radami a tipy
  3. Rakytníkový olej: tekuté zlato plné antioxidantů
Rakytníkový olej: tekuté zlato plné antioxidantů
Zdraví Rostlinné oleje

Rakytníkový olej: tekuté zlato plné antioxidantů

13. 11. 2025 MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Sibiřský ananas, žlutozob, sibiřský zázrak, citroník severu… i to jsou názvy pro rakytník řešetlákový (lat. Hippophae rhamnoides). V Tibetu byly nalezeny doklady o využití rakytníku již 900 let př.n.l. Je součástí tradiční čínské medicíny. Už před tisíci lety byl využíván při astmatu, kožních onemocněních, dýchacích potížích i žaludečních vředech. Jeho účinky znali i antičtí Řekové. Jeho obliba celosvětově narůstá s tím, jak jsou postupně odhalovány jeho další a další schopnosti pomáhat našemu organismu.

Rakytníkový olej v lahvičce s kapátkem, okolo lahvičky leží plody rakytníkuČím je tento trnitý keř známý svými malými oranžovými plody tak výjimečný? Je plný silných antioxidantů. Stal se tak ideálním doplněním stravy v rámci prevence i prakticky při jakýchkoli zdravotních potížích. Kromě sirupů, likérů a čerstvých šťáv se s jeho silou setkáme i v tzv. RAKYTNÍKOVÉM OLEJI. V naší nabídce se setkáte s rakytníkovém olejem lisovaným za studena z dužiny rakytníkových plodů.

Olej krásně oranžové až rudé barvy neobsahuje kosmetické ani potravinové alergeny. Kromě prospěšnosti v rámci výživy je však i skvělou kosmetickou surovinou. Obohatíte jím stravu o mnoho užitečných a prospěšných antioxidantů, o vitamíny A, D, K, E a další tokoferoly, tokotrienoly, fytosteroly (ergosterol, stigmasterol, lansterol), karotenoidy (lykopen, karoten, zeaxantin), mastné kyseliny z řad omega-3, 6, 9. Je také zdrojem vzácné omega-7 mastné kyseliny. Z dužiny lisovaný olej obsahuje mastné kyseliny s hlavním podílem kys. linolové (cca 30 až 60 %). Dalšími složkami jsou kyselina olejová (přes 15 %), linolenová (do 10 %), palmitová (cca 5 až 20 %) a stearová (méně než 9 %), kys. plamitoolejová, lykopeny, flavonoidy.

Vhodná dávka je čajová lžička 2 až 3x denně. V množství dle vlastního uvážení přidávejte třeba do salátů.
 

Zeleninový salát s rakytníkovým olejemObohacení stravy

  • Vysoký obsah antioxidantů
  • Celková podpora imunity a vitality
  • Ve stresovém období
  • Zlepšení trávení
  • Vyplachování úst při zánětu dásní
  • Při psoriáze/lupénce a atopické dermatitidě (pomáhá díky vyváženému poměru omega-3 a 6 nenasycených mastných kyselin)
  • Fytosteroly snižují hladinu sérového cholesterolu. I to přispívá ke zdraví kardiovaskulárního systému.
     

Kosmetické využití

Lze jej topicky použít samostatně. V kosmetických přípravcích jej využíváme ve směsích s dalšími rostlinnými oleji, se kterými se podporuje v účincích. Pro anti-aging je skvělá kombinace se sezamovým a jojobovým a olejem z andské růže. Oblíbená je i kombinace s kokosovým. Směs rostlinných olejů bude skvělým nosičem pro vámi vybrané esenciální oleje. Co zkusit esenciální olej z mrkvových semen, grepu, neroli, kadidlovníku/boswellie anebo santalu?

  • Velmi snadno se vstřebává
  • Pro všechny typy pokožky
  • Zvyšuje hydrataci
  • Nekomedogenní olej (index 1)
  • Při svědivosti
  • Péče o problematickou aknózní pokožku a pokožku trpící ucpanými póry
  • Regenerační efekt
  • Anti-aging a ošetření zralé pokožky
  • Podporuje udržení opálení
  • Ošetření a masáž zhojených jizev
  • Dodává sílu a zářivost vašim vlasům – vlasové zábaly

Rakytníkový keř s plody

Rozlišujeme 2 typy rakytníkových olejů:

Oba jsou vysoce kvalitní a efektivní. Oranžový až rudý je lisovaný z dužiny, světle žlutý pouze ze samotných semen. Z toho vyplývají i určité rozdíly. Ze semen lisovaný obsahuje menší množství, cca ¼, přirozených rostlinných pigmentů (karotenoidy apod.). Nemá sklon tuhnout při nižších teplotách a odlišuje se i složením mastných kyselin.