Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

+420 371 140 900 Po-Pá: 8-15:30 h
  1. E-shop
  2. Články s našimi radami a tipy
  3. Poznejte úžasnou sílu třezalky
Poznejte úžasnou sílu třezalky
Aromaterapie

Poznejte úžasnou sílu třezalky

22.06.2021 11:26 MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) je bylinka plná slunce a energie, jejíž využití má velmi dlouhou tradici. Začíná kvést na svatého Jana, proto se jí říká svatojánský zázrak nebo také svatojánský olej.

Tradiční postup výroby

Protože získat z třezalky éterický olej destilací je nesmírně obtížný proces, je
vhodnější použít cestu macerace, kdy bylinky louhujeme v oleji, do něhož se uvolní prospěšné látky. V principu je jedno, jaký olej k maceraci použijeme. Nejlepší jsou ty lisované za studena, např. olivový, mandlový nebo úžasný olej z pšeničných klíčků.

Nejdůležitější je, aby byly květy suché, proto je vhodné je před macerací nechat na dobře větraném místě zavadnout. Tím je zbavíme zbytků vody a vlhkosti, kterou v oleji nepotřebujeme. ​Do teplého oleje se přidají květy třezalky (na 1 litr oleje použijeme asi 300 g květů) a na slunném teplém místě necháme několik týdnů louhovat. Teplo pomáhá uvolňovat účinné látky. Alespoň dvakrát denně obsah nádoby promícháme, abychom zabránili tvorbě plísní, protože květy mají tendenci udržovat se na hladině nádoby. Doba macerování záleží na teplotě a je zapotřebí květy nechat macerovat zhruba 6–8 týdnů. Nakonec se hustý, rubínově červený olej slije a odfiltruje. Takto se velmi snadno získá výluh, který je levnější než éterický olej získávaný destilací, ale navíc obsahuje ještě další cenné složky – vitamíny rozpustné v tucích, vosky a jiné účinné látky.

Účinné látky

Z hlavních obsahových složek v oleji najdeme RUTIN, LECITIN, VITAMÍN A a VITAMÍN E, HYPERFORIN, HYPEROSID, ISOQUERCETIN nebo BIAPIGENIN. Spojením oleje a bylinky dochází k synergickému efektu – blahodárné účinky obou se navzájem podporují a doplňují. Je ideálním nosičem éterických olejů a díky nim lze jeho účinky podstatně rozšířit a zvýšit.

 

Třezalka tečkovaná

 

Elixír zdraví a krásy pro pokožku

Třezalkový olej pomáhá zmírňovat téměř všechny problematické stavy pokožky a podporuje její regeneraci. Velmi vhodný je na různé dermatitidy, špatně se hojící rány a poškození kůže, na modřiny a pohmožděniny. Může pomoci zabránit vzniku jizev. Jedním z nejznámějších použití je jeho aplikace na popáleniny, lze ho také doporučit na spáleniny způsobené po ozařováním při onkologických onemocněních. Pomáhá při různých svalových či kloubních bolestech, ať už jde o svalový revmatismus, záněty, ztuhlost nebo únavu svalů po nadměrné
námaze. Pomáhá také při ošetřování hemoroidů formou potírání postižených míst či na koupele. Osvědčil se i při neuralgických bolestech a migrénách, kdy se vtírá do spánků. Dalším možným použitím je ošetřování opruzenin, dekubitů, bércových vředů či zánětu žil. U alergické kopřivky pomáhá při svědivosti. V kosmetice je vynikající pro ošetření suché až popraskané pleti. Má vynikající regenerační vlastnosti. Vysoký obsah rutinu jej činí vhodným při cévních problémech, jako jsou „popraskané žilky“.

Pomáhá zvenku i zevnitř

Třezalkový olej lze užívat i vnitřně. Velmi prospěšný je při žaludeční nervozitě či k posílení nervů a celkovému uklidnění. Je přírodním antidepresivem účinným při depresivních stavech, úzkosti, nespavosti či neklidu. Třezalka však může ovlivnit účinek některých léků a v kombinaci s nimi může způsobit zdravotní komplikace. Pokud užíváte nějaké léky, je dobrése poradit s lékařem či lékárníkem o vhodnosti jejich kombinace s třezalkou. Vnitřně by se neměla užívat dlouhodobě.

Poznejte zázračnou moc třezalky na vlastní kůži:
TŘEZALKOVÝ olej W10 = vzniklý macerací v oleji z pšeničných klíčků
TŘEZALKOVÝ olej O/10 = vzniklý macerací v olivovém oleji
TŘEZALKOVÝ olej M/10 = vzniklý macerací v mandlovém oleji
TŘEZALKOVÝ olej C/10 = vzniklý macerací v kanolovém oleji
TŘEZALKOVÝ olej S10 = vzniklý macerací v sojovém oleji
JOSHEA TŘEZALKOVÉ MÁSLO = vzniklý macerací ve směsi bambuckého másla, lecitinu a oleje z pšeničných klíčků