Strava jako základ imunity
Viry a bakterie jsou všude kolem nás, a tak musí náš imunitní systém být neustále v pozoru a fungovat na sto procent. Klíčovou roli v obranyschopnosti organismu hraje slizniční imunita, kde velmi důležitou roli hraje bezpochyby střevo a střevní mikrobiom. Ten produkuje své antimikrobiální látky, komunikuje s imunitními buňkami a pomáhá udržovat imunitní rovnováhu. Ne nadarmo se říká, že silná imunita začíná ve střevech.
Pestrou a vyváženou stravou ke zdravému mikrobiomu
Pokud chcete nastartovat svou imunitu, zařaďte do jídelníčku potraviny, které podporují zdraví střev a naopak se vyhýbejte těm, která střevu neprospívají. Nic neudělá naše tělo silnější než pestrá a vyvážená strava s dostatečnou dávkou vitamínů, minerálů a esenciálních mastných kyselin. Střevní mikrobiom lze pozitivně naladit dostatečným příjmem potravin, které jsou bohaté na vlákninu, probiotika a prebiotika.

- V našem jídelníčku by neměly chybět kvalitní bílkoviny, ovoce a zelenina, luštěniny, celozrnné obiloviny, ořechy, semínka a rostlinné oleje. Vyvarujte se především alkoholu, cigaretám, zpracovaným potravinám a polotovarům či jídel z fastfoodů.
- Důležité jsou potraviny, které jsou zdrojem vitamínů a minerálních látek. Mezi tyto vitamíny patří například vitamín C, A, B12, B6, B9 a D. Hlavní zdroj vitamínů v jídelníčku by měl pocházet z ovoce a zeleniny. Zelenina narozdíl od ovoce neobsahuje tolik cukru a je tedy vhodné ji do jídelníčku zařazovat více, ideálně ke každému jídlu. Zelenina nám kromě esenciálních mikroživin dodává nepostradatelnou vlákninu. Ta zajistí pocit zasycení a je důležitá i pro zdravý střevní mikrobiom.
- Z minerálních látek je důležitý selen, zinek a hořčík. Podílí se na tvorbě a aktivaci imunitních buněk a aktivně se účastní boje s původci chorob. Dostatečný příjem zinku je tedy obzvlášť důležitý v době nachlazení a chřipek.
- Hořčík zvyšuje odolnost organismu tím, že pozitivně ovlivňuje imunitní systém. Když máme v těle nedostatek hořčíku, tak se snižuje koncentrace protilátek. Pomáhá při energetickém metabolismu, čímž snižuje míru únavy a vyčerpání. Dále se podílí na přenosu podnětů z nervů do svalů a na svalové kontrakci, je důležitý pro mineralizaci kostí. Navíc podporuje zdraví nervové soustavy a psychické činnosti. Kvalitními zdroji hořčíku je mléko, mléčné výrobky, celozrnné pečivo, játra, drůbež, ryby, ořechy a semínka, kvalitní čokoláda, pohanka, ovoce (banány, meruňky, datle, ananas ad.) nebo listová zelenina, fazole, avokádo, quinoa, sójové boby, čočka, hrách ad.
- V jídelníčku bychom neměli zapomínat na zdravé tuky. Tělu dopřejte zejména rostlinné oleje za studena lisované. Zdrojem esenciálních mastných kyselin, vitamínů i minerálů jsou oleje LNĚNÝ, KONOPNÝ, DÝŇOVÝ, RAKYTNÍKOVÝ, PUPALKOVÝ či BRUTNÁKOVÝ. Podporují celou řadu metabolických procesů, zlepšují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích a jsou bohaté na antioxidanty.
- Za zmínku určitě stojí celá řada potravin, které mají přirozené antivirové schopnosti a působí jako přírodní antibiotika. Díky svým účinkům si vysloužily nálepku „superpotraviny“. Jsou jimi česnek, cibule, hlíva ústřičná, zázvor a kurkuma. Ta působí jako účinná prevence před nachlazením nebo chřipkou.
VITAMÍNY
Je jen málo vitamínů, které se mohou pochlubit tolika příznivými účinky na zdraví a silnou imunitu jako VITAMÍN C. Má vliv na naše tělo téměř ve všech ohledech. Ovlivňuje funkce nejen imunitního systému, ale i detoxikační systém, kardiovaskulární systém i centrální nervový systém. Pro správnou funkci imunitního systému je doslova nepostradatelý. Pomáhá tvořit protilátky, které jsou důležité v boji s nemocemi. Jedná se o nejsilnější antioxidant, který chrání tělo před volnými radikály a podporuje tvorbu bílých krvinek. Chrání bariérovou funkci pokožky a sliznic před pronikáním patogenních mirkoorganismů.
V přirozené podobě si ho můžete dopřát v našem tradičním kvašeném zelí nebo v exotičtějším pickles či kimchi.
Vitamín C by měly doplňovat těhotné i kojící ženy, senioři a všichni, kdo trpí jakýmkoli typem únavy či prožívají dlouhodobě fyzickou či psychickou zátěž. Potřeba se zvyšuje během dospívání, během infekčních onemocnění, při anémii a v průběhu hojení. Jeho zvýšenou potřebu mají také kuřáci a lidé, co žijí dlouhodobě ve zhoršeném životním prostředí.
To samé platí i pro vitamín D, který zvyšuje přirozenou imunitu a odolnost proti virům. Získat ho můžete ze sluníčka (to může být problém v zimních měsících), nebo také z ryb a hovězího masa.
Dalším důležitým vitamínem je vitamín A, který je zodpovědný za ochranu sliznic a dýchacího systému. Nachází se např. v podzimní zelenině jako je dýně, mrkev, batát nebo kapusta.
Vendula Víchová, Lenka Rigová
Éterické oleje
Směsi éterických olejů
Absolue v jojobě/alkoholu
Inhalační tyčinky
Rostlinné oleje a másla
Doplňky stravy
Potřeby pro aromaterapii
BELAIR PUR Exclusive
BELAIR PUR Lite
Pleť
Péče o tělo
Ústní hygiena
Nosní přípravky
Vlasy
Péče o ruce a nohy
Opalovací přípravky
Parfémy
Co mě trápí
Dětské mycí oleje
Dětské krémy
Dětská ústní hygiena
Dětská intimní hygiena
Sady pro děti
Dětské neduhy
Vůně pro děti
Intimní hygiena u žen
Dámské parfémy
Dospívající dívky
Péče pro maminky
Pro sportovkyně
Celulitida
PMS
Menopauza
Vaginální suchost
Vousy a pleť
Tělo
Ústní hygiena pro muže
Kosmetika pro dospívající chlapce
Pro sportovce
Dle zvířete
Hygiena a dezinfekce
Srst a kůže
Antiparazitární účinky
Ostatní produkty
Vůně do bytu
Vůně do sušičky
Autoparfémy
Dekorace
Úklid a dezinfekce
Proti hmyzu
Ošetření rostlin
Dárkové poukazy
Dárky pro ženy
Dárky pro muže
Dárky pro babičku
Dárky pro dědečka
Dárky pro děti
Dárky pro mazlíčky
Dárkové sady
Sada pro grilování
Zánět dásní u koček
Jak esenciální oleje působí na naši imunitu?
Plíseň nehtů
Intimní hygiena-aromaterapie v hlavní roli
Infekční laryngotracheitida neboli psincový kašel