
Tajemství omega-3 mastných kyselin? Základ vašeho zdraví.
Zajímalo by mě, jestli to máte stejně jako já? Všechny skvělé věci se ke mně dostanou vždy až přes nějaký zdravotní problém nebo tak nějak „náhodou“. Stejně tak to bylo i s omega-3 mastnými kyselinami.
V zimě se nám na poradně začali opakovat dotazy ohledně rady na lepší fungování mozkové činnosti/kognitivních funkcí a já sama jsem právě řešila problém se zhoršujícím se zrakem. Hledání odpovědí na oba problémy mě dovedlo mě až k omega-3 mastným kyselinám a já jsem se nestačila divit.
Proč jsou pro nás tak důležité?
Omega-3 mastné kyseliny jsou spojovány s mnoha zdraví prospěšnými účinky. Jsou veledůležité jako palivo pro mozek, uleví očím a přispívají k celkovému zdraví srdce a cév. Mají také silný protizánětlivý účinek. Pozitivně pomáhají působí také při léčbě deprese, snížení hladiny triglyceridů v krvi či udržení normálního krevního tlaku. Fungují rovněž jako prevence astmatu. Mají kladný vliv na imunitu a snižují zánětlivé procesy v organizmu. A teď pozor - podporují odbourávání (spalování) zásobního tuku.
Omega-3 oleje pro zdravější srdce, mozek, lepší zrak a imunitu.
Omega-3 se skládají z kyselin DHA a EPA, které se ve svém působení na kardiovaskulární systém vzájemně doplňují.
DHA je zásadní pro správnou činnost mozku, nervů, a přispívá k dobré funkci zraku. Napomáhá také k lepší koncentraci a paměti a příznivě působí při kardiovaskulárních obtížích.
Naopak EPA je skvělá pro naše srdce a cévy.
Potřeby lidského těla se v čase mění. Zatímco u dětí je důležité se zaměřit na mozek, u seniorů jsou to spíše srdce a cévy. Na dostatečný příjem omega-3 kyselin by měly dbát i kojící maminky. Jsou důležitou živinou nejen pro ně, ale i pro kojence.
MOZEK
Pro mozek mají omega-3 mastné kyseliny velký význam. Slouží mu jako palivo. Jsou klíčové pro jeho vývoj a správné fungování a nezbytné pro tvorbu nových nervových spojení. U seniorů pomáhají snižovat ztrátu paměti a poškození kognitivních funkcí.
SRDCE
Významně přispívají ke snížení rizika srdečně-cévních nemocí, hlavně příčiny úmrtí (infarktu myokardu a mozkové mrtvice). Podporují zdravou činnost srdce, pomáhají udržovat správný krevní tlak a podporují snížení hladiny cholesterolu. Příznivě působí a kvalitu cév a mají protizánětlivý efekt.
ZRAK
Pro zdraví očí jsou zásadní po celou dobu lidského života. Již pár týdnů po početí se omega-3 mastné kyseliny podílí se na tvorbě sítnice a buněk, které přijímají světelné podněty z okolí. Během života se podílejí na udržování zdraví očí. Mají přímý vliv na struktury v oku a blokují působení prozánětlivých látek souvisejících s věkem očí. Jejich dostatečný příjem poskytuje ochranu mimo jiné před syndromem suchého oka a věkem podmíněnou makulární degenerací.
IMUNITA
Omega-3 mastné kyseliny hrají také klíčovou roli v udržování zdravého imunitního systému. Modulují imunitní odpověď a jsou důležité v regulaci zánětlivé odpovědi.
Jak doplnit omega-3 mastné kyseliny?
Lidské tělo si je neumí samo vyrobit a proto je odkázáno na to, co přijmeme v potravě.
Živočišné zdroje
Hlavním zdrojem jsou tučné mořské ryby - makrely, losos, tuňák, ančovičky, sardinky aj. Doporučené denní dávka je 7g omega-3, to zajistíme 1 porcí ryby 2-3 týdně. Lze nahradit i rybím olejem v kapslích. Měl by obsahovat obě účinné kyseliny EPA a DHA.Rostlinné zdroje
Z rostlinných zdrojů to jsou lněná, konopná, dýňová a chia semínka nebo vlašské ořechy. Objevit je můžeme i v tofu, tempehu, avokádu, fazolích, cizrně nebo listové zelenině. Dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou i rostlinné oleje - např. konopný, lněný, kanolový, sezamový nebo rakytníkový. Tyto a ještě další rostlinné oleje najdete i v naší nabídce.U některých lidí však není přeměna tuků a vstřebatelnost omega-3 mastných kyselin z rostlinných zdrojů dost efektivní.
V květnu je nejohroženějším orgánem našeho těla srdce. Ve smyslu romanticky májovém ale i fyzickém. Nejlepší čas věnovat mu trochu pozornosti a zajistit mu dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin. Věřte, že se za vás bude bít…. jako srdce.